РПГ форум


  История

  Admin
  Admin
  Admin

  Брой мнения : 30
  Join date : 07.02.2014

  История Empty История

  Писане by Admin on Нед Фев 09, 2014 9:05 pm

  Предистория:

  Годината е 3017-та. Хората са изчерпали почти всички ресурси на Земята. Налага се да свият до максимум разхода си на енергия, което предизвиква очаквано недоволство. Kолкото повече се задълбочава проблемът, толкова по-агресивни и отчаяни стават хората. Избухват войни, водят се битки за малкото останали енергийни източници – нефтът и въглищата са само спомен от миналото, алтернативите не са достатъчни, за да задоволят нуждите на единадесет милиардната популация. Обществото, което е в невиждан от векове подем, започва да се срива. Свръхмодерните технологии и безупречният социален ред не могат да спасят света от катастрофата, която го заплашва. Най-видните учени и експерти са принудени да сформират екип, който се опитва да се справи с надвисналата криза. Предшествениците им отдавна са отправили търсещ поглед към космоса, откривайки и използвайки всички възможни енергийни източници на досегаемите планети и спътници. Поставя се нова идея – да се създаде пространствен проход до възможно най-подобната на Земята планета. Обособява се лабораторен и изследователски център, който се разполага на нулевия меридиан 0º 0' 0" и.д., или с други думи - бившият Лондонски квартал и настоящо селище - Гринуич.
  След години опити и количество използвани ресурси, далеч надхвърлящо, това което Земята може да си позволи, порталът се отваря. Оказва се, че той не е толкова врата, колкото допирна точка на две реалности. При появата му на Земята започват големи климатични катаклизми, които водят до наводнения, земетресения и ред други бедствия. Въпреки всичко научния екип не е склонен да се откаже от изобретението си – вече са пожертвали твърде много, а и знаят, че без този проход Земята така или иначе е обречена. Опитват се да вкарат изследователска техника през портала, но в мига, когато роботизираните машини прекрачат в отвъдната страна, те спират да работят. Налага се да се изпрати човешка експедиция - никой не се завръща. Няколко месеца след изчезването на първите екипи през прохода пристига делегация хора, на вид съвсем като земляните. Те са наясно със случилото се и искат да преговарят. Твърдят, че действително притежават енергийни източници и са склонни да се разделят с част от тях в полза на Земята. В замяна искат един милиард от жителите на планетата да се преселят откъм тяхната страна, с обещанието, че нищо лошо няма да ги сполети. Те обаче ще са единствените преминали портала. Никой друг няма право да ги следва под наказание от смърт. За взимането на това решение се свиква Интерконтинентален съвет, след много размисъл и разпри те се съгласяват с предложението, съобразявайки, че друг изход няма. Излъчването на този един милиард преселници само по себе си се оказва едно от най-кървавите  разединения на земните хора. След като сделката е приключена към Земята започват да пристигат ежемесечни доставки от енергия. Оказва се, че проходът не може да бъде затворен.

  Сега:

  Двадесет поколения по късно, заради климатичните промени на Земята са останали само две места годни за живеене: Европия – някогашна Западна Европа, където сега температурите толкова са паднали, че оцеляването на човешкия вид е ежедневна борба, и Колумбис – някогашна Северна Америка, понастоящем най-горещата точка на света, където животът е все още възможен. Единствения енергиен източник, които е останал са доставките от мистичната огледална вселена, които обаче са твърде недостатъчни. Населението на земята е намаляло четири пъти, болестите и немотията са се завърнали. Отворили са се огромни класови пропасти – едни имат почти всичко, други нямат нищо. Състоянието на Земята напомня Тъмните векове.

  ***

  Предистория:

  Амаша е свят огледален на нашия, с разликата, че технологически е развит до ниво Средновековие. Няма електричество, вътрешни тоалетни и канализация, но затова пък има магия. Там хората се раждат със специални способности, а всички митове и легенди са истина. Всичко в Амаша е направено от чиста енергия – включително и хората. Във вените им тече концентрирана магия и макар и да са почти всесилни, животите им продължават едва по 25-30 години. Когато двата свята се допират и в тяхната реалност нахлуват натрапници, амашарци ги откриват, а с тях и решението на проблема с краткотрайния си живот. Земните хора имат значително по-дълъг жизнен път, но нито грам магия в кръвта си. Решението е очевидно – ако се смесят двата вида, ще се получат значително по-немагични амашарци, но пък доживяващи до 50-60-годишна възраст. Поставено пред този избор, магическото общество се разединява – една част са съгласни на тази жертва, но другата отхвърля напълно идеята. Разменят се остри думи и критики, по-традиционните амашанци на мига презират земляните и тяхната слабост – за тях е немислимо да се обвържат кръвно с тези нисши създания или да живеят в една реалност с приятелите и роднините си, които са склонни на този компромис. Те наричат себе си Прозрели и се отделят в града Рулдерин, където отказват да допуснат който и да е, ако има даже с капчица човешка кръв. За останалата част от Амаша животът продължава да тече. Пристигането на преселниците от Земята определено разбунва духовете, най-вече защото налага за тях да се създадат работа и домове. С времето се сливат с по-непредубедената част от магическото общество, поколение след поколение Амаша усвоява земната кръв.

  Сега:

  Въпреки изминалите столетия пропастта между Прогледналите и амашанците със смесен произход остава все толкова дълбока. Потомците на пришълците са приели името Даровити – първо защото носят дара на продължителния живот и второ, защото отслабената им магическа мощ ги е направила много по-изобретателни и схватливи от останалата част от населението. Славят се с амулетите и магическите си формули. Непрекъснато се стремят към намирането на нови и по-силни проводници на магическа енергия. Те също са се отдръпнали в свой собствен град – Лампадур, където пропусквателният режим е много по-лек в сравнение с Рулдерин, но все пак на непознатите не се гледа с добро око. Не всички чистокръвни амашанци се отнасят надменно с Даровитите, но и така те почти никога не намират място в Съвета, гласът им не се чува при взимането на важни решения, а помощта им се търси само във връзка с алхимическите и изобретателски умения. Недоволството се носи във въздуха – непоносимостта между Прозрели и Даровити нараства с всеки изминал ден.

  Завръзката:

  Важден Дийло е един от тримата съдници на Съвета. Той е чистокръвен маг и на 32 години се счита за старейшина. Позицията му по въпроса с Прозрелите и Даровитите е неутрална, но доверениците му донасят информация, която поставя всичко, в което вярва на кръстопът. Според сведенията му Прогледналия маг Файн Галамор, също част от Съвета, се готви, на своя глава, да затвори Прохода, през който вече столетия се изнася магическа енергия. Мотивите му привидно са благородни – порталът причинява много екологични и климатични проблеми, които водят до изчезването на голяма част от магическите растения и животни на Ашана. Все пак, Важден стои зад обещанието, което предците му са дали на земляните, а и се опасява какви биха били последиците от внезапното и необмислено затваряне на Прохода. Познавайки Файн Галамор, за Важден е трудно да допусне, че зад този план не се крие още по мрачно бъдеще. Решението, което взима стряска и самия него. Тайно от останалата част от Съвета той изпраща делегация до Земята, с молба за малка свита, която да представлява нейните интереси на предстоящите събрания. С този си ход той се надява да провокира Галамор и да извади плана му и истинските му мотиви наяве. Какво ще постигне обаче те първа ще се разбере.
  Играта може да се започне от четири места:

  * Европия – Най-студеното място на планетата Земя. Климатът е направил местните хора сурови и безкомпромисни. Живеят в големи казарми, йерархията им е военна, строго определена от заслуги умения. Нямат почти никакви източници на забавление, затова пък са изключително добри и методични бойци.

  * Колумбис – Най-горещото място на планетата Земя. Хората тук са с неспокоен дух, недисциплинирани и диви. Режимът им на управление е монархически – едно семейство държи властта от векове, от тяхното благоразположение зависи животът на по-голямата част от населението. Почти всички остатъци от културния живот на света се съхраняват тук – библиотеки с милиони томове знание, изгубени произведения на изкуството и исторически хроники. По-голямата част от всичко това се намира в имение Сан Пере и прилежащите му земи. Типично за местното население е бързината, ловкостта, сладкодумието и хитрината. По-голямата част от хората са земеделци, но има и умели ловци и следотърсачи. Живеят в сламени или дървени колиби, разпръснати на километри и километри от главното имение.

  * Лампадур – Сборен център на ашанци със смесено потекло. Основен движещ център на малкото и слабо развити науки в Ашана. Слави се с небивали алхимични успехи, първи астрономични открития и… първата вътрешна тоалетна в този свят. Даровитите не са по природа силни като Прогледналите, но компенсират това с ум и изобретателност. Те са първите, които прозират, че светът им е пълен с магически източници и единственото, което човек трябва да направи, за да се домогне до мощта им, е да ги канализира. Правят много амулети и оръжия, по-голямата част, от които могат да се ползват само от ашанци със смесена кръв – стремят се да изравнят силите между себе си и Прогледналите. Изначално недоволни са от отношението към тях и класовото неравенство, което се налага от потеклото им. Във въздуха на този град често се носи мълва да бунт.

  * Рулдерин – Стотици години този град е единствено убежище на Прогледналите и техните убеждения. Единственият начин да бъдеш допуснат зад каменните стени е да си абсолютно чистокръвен. Характерно за жителите на този град е недвусмисленото отношение към Земята и всичко, което тя е донесла на техния свят – ако трябва да се цитира личната им философия, само разруха и упадък. Те са изключително силни, макар и животите им по правило да са къси, бързо съзряват, но трудно се привързват към каквото и да е. Служат си с магия в ежедневието и за всичко, намесени са в почти всички светски дела и държат концентрацията на силата да си остане при тях на всяка цена.

   В момента е: Вто Окт 15, 2019 7:29 am